Array ( ) PHP version: 8.2.26
Een overzicht van de muzikale geschiedenis van de Nijmeegse amateur gitaarband
The Blue Rockets,
later The Shuffle Shoes, in de periode 1959 - 1967, waarvan 1963-1964 ook als vaste begeleiders van Hans Boekhout van Solinge op de plaat en in het land.
Ook komen meer Nijmeegse artiesten en bands van het eerste uur aan bod.
De beginjaren vanaf 1959
Het begon allemaal in 1959 in Nijmegen in de Rivierstraat
(sinds 2002, Oscar Carrestraat).
Eerst Hennie Jansen alleen op een gitaar en af en toe voor de grap in de tuin o.a. wel eens met Peter (Piet) van Meel † (later zanger van The Jets uit Utrecht), daarna op les en in een mandolineorkest van Mevr. van Veen. Vanuit daar als een duo met Nico Daanen, onder de naam The Blue Rockets met liedjes van Elvis en in Everly Brothers/Blue Diamonds stijl in Het Witte Huis in Lent en later aangevuld met Jacques Gerritsma.
Er volgde al snel een uitbreiding met Ger Jansen (drums), Norbert Verburg (gitaar) en Anton Verplak (Basgitaar). Flink werd er op de garagezolder van Anton geoefend op het Cliff Richard & The Shadows en Ventures repertoire (en natuurlijk andere hits uit die tijd zoals Kom van dat dak af). Ook werd er wel eens een poging gedaan om een eigen instrumentaal nummertje te maken. Er werd opgetreden in buurt- en parachiehuizen in Nijmegen en omstreken. (Wilgplein, Centraal Gebouw Wedren, Papengas, Vereeniging, Kolpinghuis, Commanderie, Hazenkamp, Akkerlaan, Parochiehuis Hatert, enz).
Voor het vervoer van de instrumenten naar de buurthuizen gebruikten we in het begin taxi's, dat vond de taxichauffeur soms niet leuk vanwege de instrumenten en apparatuur en werden we ook wel geweigerd. We gingen later meer buiten de stad spelen en huurden we een VW bus bij Roelofs Autoverhuur in Nijmegen tegenover mijn school.
Het hoogtepunt in die periode was het begeleiden van Anneke Gronloh in 1962 in de Veilinghallen aan de Marialaan in Nijmegen ten bate van de 10X10 actie. Anneke scoorde in 1962 en 1963 4 grote nr.1-hits in Nederland, nl. Brandend zand, Paradiso, Soerabaja en Cimeroni/Het leven kan mooi zijn. Paradiso heeft 16 weken aaneengesloten op de eerste positie gestaan. Daarmee heeft ze een record gevestigd dat nog niet verbroken is. Op 16 september 2018 is Anneke op 76 jarige leeftijd overleden.
Andere Nijmeegse bands en artiesten van het eerste uur
Bevriende Nijmeegse gitaarbands van het eerste uur waren: Hennie's schoolvriend Peter Joosten (Peter Savary† ) en zijn Rocking Timebombs, op foto links The Black & White Birds (Cor Thijssen, Robby Knoop†, Gerrie Prudon†, Johnny Lejeune, Jan de Vos ) en The Real Rockets (Joop van Dam-Dombo†, Johan Linders†,
Wim van der Heijden
en Eric Beijnvoort ). Joop en Robby hebben later ook nog in The Royal Rythmics van Rudy van Dalm gespeeld, Johan en Johnny bij Blues Corporation.
Johnny LeJeune is later ook nog drummer geworden bij de bekende Livin'Blues.
Ook Cisca Peters en Jan van der Werf waren met grote regelmaat in het Nijmeegse "circuit" te zien.
En dan niet te vergeten The Charles Town Rocking Boys met Tinie Nelissen, Rene Janssen en zangeres Bep Lakenberg (dochter van NEC voetballer en International Wim Lakenberg en genoemd in het boek "Groeten uit Oudewater" van Johan Derksen blz. 183). Bep zong inmiddels bij The Blue Rockets en is in 1966 en nog steeds met Hennie Jansen getrouwd.(helaas op schrikkeldag 29 februari 2024 overleden)
In die periode verscheen er over beide middenpagina's van de Romance een grote foto met daarop veel bandjes en artiesten uit die tijd uit Gelderland, waaronder de Nijmeegse The Real Rockets (rechts-beneden), The Black&White Birds (links-boven), The Blue Rockets met Riet Derks (midden met blauwe jasjes) en The Jaguars (rechts-boven The Blue Rockets).
Midden-beneden (met Mexicaanse hoeden) staat het Merano Kwartet uit Nijmegen met accordeonist Rob Jansen († 1988), later toetsenist/zanger en Ben Wenting, later saxofonist bij The Blue Rockets/The Shuffle Shoes. De foto is genomen in de Leeuwenkuil van Ouwehands dierenpark in Rhenen.
Bekend geworden Nijmeegse bands en artiesten van het eerste uur
Peter Savary (Joosten) van Peter & the Rocking Timebombs vertrok al vrij snel naar het buitenland met zijn nieuwe formatie
The Mods, (Mods en Moef Ga Ga) met wie hij net voor die tijd nog even in Utrecht Nederlands
kampioen Beatgroepen was geworden.(Peter Joosten, Tonny Maas, Joop van Kesteren, Johan Linders en Joop van Dam)
(Peter Savary heeft destijds zijn
cd met bigband "Let
the thing swing" (Love)
uitgebracht).
The Mods hebben 1966 ook nog de herkenningsmelodie van het TV programma Moef Ga Ga opgenomen.
In 2012 kwamen The Mods nog voor in een radio opname en als hoofdpersoon in het TV programma Memories. Peter heeft tientallen opnames gemaakt, hier allemaal op Youtube te vinden. Na het uitbrengen van een CD met o.a. het nummer L.O.V.E. werd hij nog meer bekend als crooner. In 2018 deed Peter mee aan de eerste uitzendingen van The Voice Senior.
Peter is op 30 januari 2022 overleden †.
Ciska Peters kreeg bekendheid door het winnen van de Grote Prijs van Radio Luxemburg, een Volkswagen en een platencontract en heeft dat verder uitgebouwd tot een prachtige carriere.
Ook de 14 jarige Nijmeegse Jan van der Werf heeft die prijs gewonnen en is later drummer geworden bij de Nijmeegse Dukes.
Muziekhandel Varia - De hangplek voor gitaristen in die tijd
Regelmatig ontmoetten de leden van deze bandjes elkaar in de jaren 1960-1962 in het kleine
muziekwinkeltje Varia van de heer Bakkers op de hoek van de In de Betouwstraat en de Bloemerstraat in Nijmegen, waar Hennie na schooltijd en op vrije middagen platen verkocht en gitaren demonstreerde.
De nieuwste snufjes en trucjes werden uitgewisseld en soms ook werd er met een paar spelers gejammed. Nadat Hennie in dienst was gegaan heeft Joop van Dam (Dombo The Real Rockets) het overgenomen.
Muziekhandel Varia had veel klanten onder Indonesische mensen vanwege de grote sortering Country & Western platen. Automatisch bleven die dan ook hangen en meespelen en ontstond er een mengeling van Rock en Country & Western muziek, ofschoon nummers van Cliff Richard and The Shadows en The Ventures ook vaak werden uitgeprobeerd. We hadden immers de nieuwste platen in de vakken en de mooiste gitaren aan de wand bij de hand.
Veranderingen
Eerst ging gitarist Norbert Verburg van The Blue Rockets in 1960 bij zijn vader in de slagerij en daarna ging basgitarist en electronicus Anton Verplak in 1962 emigreren naar Nieuw Zeeland.
Ook de zangeres Riet Derks verliet de band en er kwam een nieuwe basgitarist en een zangeres bij .
Die bezetting bestond uit: Beppie Lakenberg (zang), Hennie Jansen (solo gitaar), Nico Daanen ( ritme gitaar en zang), Jan Koomen† (basgitaar), Ger Jansen (drums), Jacques Gerritsma (percussie) .
De groep trad elk weekend en soms wel 3 maal per weekend op met bekende hits van toen.
Het vaste openings- en laatste nummer was altijd
San Antonio Rose (hier door The Eastern Aces)
De zangeres Beppie Lakenberg is in 1966 getrouwd met de solo-gitarist Hennie Jansen.
v.l.n.r. Hennie Jansen, Jacques Gerritsma, Ger Jansen, Jan Koomen†, Bep Lakenberg en Nico Daanen
Herman Batelaan, o.a. manager van Johnny Lion & The Jumping Jewels in die tijd, heeft ook tijdens een Nieuwjaarsreceptie bij Phonogram in 1963, Bep als zangeres geprobeerd te strikken voor zijn artiestenstal………zonder succes.
Ze bleef amateur en trouw aan The Blue Rockets.
Ook toen de Belgische impresario René van Vlasselaer (Tielman Brothers en Crazy Rockers) aan de deur kwam met de vraag of The Blue Rockets als beroeps in Duitse clubs wilden optreden, werd hier niet op ingegaan.
Voor de leden van The Blue Rockets was de band een leuke hobby.
Repertoire en stijl
The Blue Rockets was een cover/gitaarband. De band was door haar stijl (apart indorock-gitaar stijltje) en repertoire (Tielman Brothers, Ventures, Shadows, country, Electric Johnny and his Skyrockets), een van de weinige "Nederlandse" bands (naast René and the Alligators), die in de eerste zestiger jaren optraden in vooraanstaande Indische clubs in Nijmegen, zoals de Amberclub (Vereeniging) en de Timor club (Kolpinghuis)
(Bep zong zelfs Indonesische liedjes als Nina Bobo en Terang Bulan).
De openingsmelodie was altijd San Antonio Rose.
Er werd daar samen gespeeld met o.a. The Hot Jumpers uit Den Haag, The Black Dynamites, The Crazy Rockers en Electric Johnny & The Skyrockets uit Rotterdam.
Zo is het dan ook niet verwonderlijk dat Hennie ook in 1960-1961 bij Ambonezen (kampen Gennep en Elst/Snodenhoek) over de vloer kwam (o.a. Benny "Boy" Tahalele en Max Tahalele† van de bekende Elstse/Tielse groep The Black Magic, die in 1963 nog twee EP's in Spanje opnamen).
Wij waren daarom zeer verbaasd, maar wel vereerd, toen we in 1963 door Phonogram werden gebeld en uitgenodigd om Hans Boekhout te begeleiden op de plaat en bij zijn optredens in het land.
(Zijn repertoire was helemaal niet onze stijl)
Hans Boekhout in 1962 verkozen tot beste zanger van Nederland en wordt voortaan begeleid door The Blue Rockets
|
|
Voor een jaar (1963-1964) waren zij de vaste begeleidingsband van Hans Boekhout.
In 1963 treedt de groep, met Hans Boekhout op in de Nederlandse schouwburgen in de Phonogram/Muziek Expres shows.
Naast Hans begeleidden zij, als huisorkest van die shows, ook artiesten als De Fouryo's, Trea Dobbs, de Italiaanse Carlo, enz.
Na de afsluiting van de shows door Rob de Nijs & The Lords, Johnny Lion† & The Jumping Jewels of Don mercedes, speelden The Blue Rockets tot in de kleine uurtjes dansmuziek in de foyer.
In dat zelfde jaar (1963) nam de groep o.l.v. producer/orkestleider Bert Paige, als begeleiders van Hans Boekhout, enkele Nederlandse covers van de Italiaans-Belgische zanger (Salvatore) Adamo op voor Phonogram: "ik roep je naam" (crier ton nom)/ "alleen voor jou" (amour perdu).
Deze single verscheen in de bekende Favorieten Expres-serie van Fontana, meteen gevolgd door Adamo ook in het Nederlands.
In 1963 begonnen Skip Voogd (redacteur Tuney Tunes en Muziek Expres) en Jos Brink (destijds jonge presentator van het NCRV radioprogramma "Tussen 10+ en 20-") zich met de band bemoeien, het was de bedoeling dat de band een nieuwe dans The Shuffle zouden introduceren.
Vandaar de naamswijziging van The Blue Rockets in The Shuffle Shoes, een door Skip Voogd bedachte nieuwe naam in december 1963".
Van Phonogram naar Bovema
De groep werd in 1965 uitgebreid met organist en saxofonist
Hans Boekhout is in 1964 plotseling gestopt en zo is de groep weer zonder Hans verder gegaan en werd de gitaarband uitgebreid met een toetsenist/zanger Rob Jansen en saxofonist/zanger Ben Wenting.
Het repertoire werd flink uitgebreid met zangnummers van Rob en Ben.
3 stemmige liedjes waren geen uitzondering en we werden soms ook wel de "Nederlandse Fortunes" genoemd, omdat we veel van hun repertoire speelden.
In Nijmegen werd er bijna niet meer opgetreden, maar veelal in het Zuiden en Oosten van het land.
In 1967 valt het doek na vele jaren van een fantastische hobby
In 1967 hebben The Blue Rockets/Shuffle Shoes afscheid genomen van hun fans en relaties. Dat was in de vorm van een tournee langs plaatsen waar de band regelmatig had opgetreden met als laatste avond in de Schouwburg van Deventer bij DeJoKo. Rob en Ben zijn naar The Mersey Wags uit Nijmegen gegaan. Rob Jansen is in 1973 als Europees kampioen in Nemu-No-Sato Japan uitgenodigd en nam deel aan het Yamaha International Electone Festival/Concours met een Burt Bacharach Medley. Op de foto van The Shuffle Shoes (voorheen The Blue Rockets): |
(Hans Boekhout is op 23 augustus 2005 onverwachts overleden in Hilversum)
De periode erna
Na afloop van het laatste optreden in de Schouwburg in Deventer werden vanaf het podium veel instrumenten en apparatuur verkocht aan lokale bands. Zo ook de Meazzi bandecho en de Fender Stratocaster 1963 voor 250 gulden en heeft Hennie vele jaren geen gitaar meer aangeraakt.
Een uitzondering was een gastoptreden als bassist bij The Blue Rockers uit Twente op een raketbasis in Duitsland, waar Hennie inmiddels woonde als Luchtmacht militair.
Pas toen hij in 1989 bij KPN ging werken, werd hij door een collega Hans Consten † (een bekende Indorocker) gevraagd om eenmalig voor een bedrijfsavond van de Business Unit TSD van KPN in een bandje sologitaar te spelen.
Hennie heeft toen een uurtje gerepeteerd en op de avond 4 nummers op een geleende gitaar meegespeeld, waaronder
Ik hou van de buurvrouw en That's Allright mama.
De bezetting was:
Hans Consten† ( Valiants, Eastern Aces, enz.enz) op basgitaar, John van der Vlist (zang), Ruud van de Meeberg drums (Country Trail Band, Mission Grace en Senior String Band) en Hennie Jansen sologitaar (The Blue Rockets, The Shuffle Shoes) . Zij werden ondersteund door een achtergrondkoor van secretaressen.
Daarna werd het weer stil rond de muziek.
Toen hij voor zijn 50ste verjaardag in 1995 toch weer wat instrumenten en apparatuur had aangeschaft heeft hij met zijn vrouw Bep (Lakenberg) een paar nummers van vroeger ten gehore gebracht en het instrumentale nummer Wheels.
In 2011 bleek de eerste bassist Anton Verplak weer even uit Australie in Nederland te zijn en is er binnen 2 dagen een reunie bij Ger en Eva in Nijkerk georganiseerd Helaas kon de medeoprichter, zanger en slaggitarist Niek Daanen er met zijn vrouw niet bij zijn wegens verblijf in het buitenland. Anton bleek nog een oud bandje te hebben met opnamen van The Blue Rockets , die in 1962 met een kristalmicrofoontje op zijn garagezolder waren gemaakt.
Nu speelt Hennie af en toe nog gitaar en heeft een verzameling oude muziekinstrumenten en apparatuur, waaronder Quadraverb units uit de negentiger jaren, waarmee oude bandecho's kunnen worden nagebootst om het Shadow geluid te krijgen. Vele Shadows spelers van over de hele wereld maken gebruik van zijn website Quadraverb.nl voor informatie en downloads.
Na het reünie in 2011 heeft Hennie weer een muziekhoekje ingericht en een paar opnamen gemaakt van een paar oude nummertjes van The Shadows. (Sleepwalk, Little Princess en Peace Pipe).
Boeken
In dit boek wordt 6 pagina's informatie gegeven over The Blue Rockets met foto's.
Lees hoe:
- The Blue Rockets gekoppeld werden aan Hans Boekhout van Solinge,
- The Explosions in de film 10:32 in 1965 mochten optreden, enz.
Boppinaround 48 December 2002
1963 plaatopname in de Phonogram studio in de Honingstraat Hilversum